Je aandacht laten gaan naar je innerlijke belevingswereld

Wat is hypnotherapie?

De analystische hypnotherapie is een therapie die de oorzaak van je probleem zichtbaar en ook oplosbaar maakt. Dat gebeurt door een gerichte aandacht van ontspanning en concentratie. Op deze manier ontstaat er een lichte trance waardoor je net voldoende je gedachten en gevoelens los kunt laten terwijl je jezelf bewust blijft van alles om je heen. Ik begeleid je door je aandacht te laten gaan naar die innerlijke belevingswereld: de toegang tot je onderbewuste, waar ook je verdrongen ervaringen liggen opgeslagen. De vaak pijnlijk verdrongen ervaringen liggen onverwerkt in het onbewuste. Door opnieuw daarmee weer in contact te komen krijg je inzicht in wat je allemaal over jezelf bent gaan geloven en wat inmiddels je overtuiging is geworden. Verdrongen ervaringen zijn menselijk maar zijn vaak ook ziektemakers en energie-eters. Als we ze niet meer afwijzen of uit de weg gaan door ze te durven ver- en herkennen kan verandering plaats vinden. Zo helen we het verwonde deel in onszelf, ontstaan er nieuwe inzichten en ga je weer ‘stromen’.

 • Wie naar buiten kijkt, droomt. Wie naar binnen kijkt, ontwaakt.

  – Carl Gustav Jung

 • We kunnen problemen niet oplossen met hetzelfde soort denken als waarmee we ze gecreëerd hebben.

  – Albert Einstein

Wat is analytische therapie?

Een analytisch therapeut maakt gebruik van verschillende psychotherapeutische technieken uit uiteenlopende scholen. Door analyse van datgene wat zich aandient uit het onbewuste worden verschillende ervaringen geïntegreerd in het heden van een persoon. Er komt zicht op je vragen en conflicten die achter concrete klachten liggen. Op bepaalde momenten in de therapie maakt de analytisch therapeut gebruik van cognitieve en of gedragsmatige technieken, op andere momenten juist meer van inzichtgevende technieken. Er wordt gewerkt met gesprekstherapie, droomanalyse, creatieve uitingsvormen (tekeningen, dramatherapie etc.), imaginaties, visualisaties en hypnose. Analytische therapie kan ingrijpend zijn. Het is een therapievorm gebaseerd op dieptepsychologie. Dit betekent dat in de dialoog met de therapeut de diepte wordt opgezocht door bijvoorbeeld te werken met beelden uit dromen, tekeningen, fantasieën, actieve imaginatie of hypnose. Analytische therapie geeft je inzicht in wat zich afspeelt in het onbewuste. Een manier om helder te krijgen wat je dwars zit, waar je mee worstelt en waar oorzaken zich verschuilen. Je houdt jezelf een spiegel voor en opeens kijk je heel anders naar jezelf. Je gunt jezelf de kans te worden wie je werkelijk bent en te doen wat je werkelijk wilt. De Psycho-Analytische Hypnotherapie is een therapie die de oorzaak van je probleem zichtbaar en oplosbaar probeert te maken. Dat gebeurt door een gerichte combinatie van ontspanning en concentratie. Al doende ontstaat een lichte trance waardoor je net voldoende je gedachten en gevoelens los kunt laten terwijl je jezelf bewust blijft van alles in en om je heen.

 

Verdieping

 

 

Het innerlijk kind

Je wortels bepalen wie je bent. Dit laat zich zien in je overtuigingen en denkbeelden, ze kunnen je helpen of juist beperkend werken of jezelf angstig maken. Je kunt je zo blij voelen als een kind. Je kunt ook negatieve gevoelens ervaren. We dragen allemaal een ‘verborgen’ kind mee in ons lichaam en in onze herinnering. De meest heftige gevoelens die je nu voelt, hebben met vroeger te maken. Destijds kon je als klein kind niet overweg met die gevoelens en ben je ze gaan verdringen. ls er in het heden iets gebeurt dat lijkt op eerdere ervaringen in de periode dat je klein was, kom je in je Kind bewustzijn terecht. Dat bepaalt je gevoelens,
gedachten en gedrag in het heden. Je Volwassen bewustzijn wordt dan opzij geschoven. Dit is een onbewust proces. In therapie wordt inzichtelijk gemaakt wat er gebeurt in je jeugd en hoe daar verstoringen zijn ontstaan. En hoe je –op grond daarvan– afweermechanisme aanleert om je staande te houden. Als kind helpen ze je maar als volwassene gaan deze afweermechanisme in de weg staan. Je gaat ontdekken of je vanuit je Kind-deel of vanuit je Volwassen-deel reageert. En hoe je de verbinding met jezelf weer opnieuw tot stand brengt. Door je eigen innerlijk kind te helen kun je opener naar je kinderen kijken en ze beter
begeleiden naar volwassenheid. We gebruiken veel energie in het onderdrukken van pijn, angst, boosheid, verdriet. Als we open kunnen blijven voor wat we werkelijk voelen kunnen we deze energie op een betere manier gebruiken. Het helen van het innerlijk kind is iets dat in het hier en nu gebeurt.

Wanneer heb je baat bij deze therapievorm?

 • Is wat andere mensen over jou denken voor jou heel belangrijk?
 • Maak je je zorgen over wat in de toekomst zou kunnen gebeuren?
 • Vind je het moeilijk om je emoties te uiten?
 • Heb je een sterk verantwoordelijkheidsgevoel?
 • Voel je je af en toe leeg van binnen, niet helder, duf, niet helemaal aanwezig?
 • Ben je bang voor kritiek?
 • Ben je perfectionistisch of heb je last van zelfkritiek?
 • Vind je het moeilijk om je eigen behoeften voor die van anderen te zetten?
 • Vind je het moeilijk om iets voor jezelf te vragen?
   • Vind je het moeilijk om te ontspannen en gewoon genieten?
   • Ben je bang om mensen te dicht bij te laten komen, te intiem te worden?
   • Ben je gevoelig voor autoriteit?
   • Ben je bang om alleen te zijn?
   • Heb je af en toe faalangst?
   • Heb je vaak nek en rug klachten, en/of spierpijn, en/of hoofdpijn, en/of buikpijn en/of vermoeidheid?
   • Heb je last van compulsief gedrag, zoals te veel drinken, eten, drugs, gokken, geld uitgeven, tv kijken, werken, sporten, te veel … enzovoorts?
   • Je doet meestal wat je moet doen en er blijft geen tijd over voor de dingen die je wilt doen.
    • Voel je je geblokkeerd in je creativiteit?
    • Heb je seksuele blokkades?
    • Voel je je schuldig, niet goed genoeg en/of heb je last van schaamte?
    • Heb je last van twijfels en besluitloosheid?
    • Heb je verwachtingen over wat andere mensen of gebeurtenissen voor jou kunnen doen? Bv: als ik een relatie krijg dan ben ik blij, als ik een nieuwe woning krijg dan ben ik blij, enz.
    • Voel je je vaak machteloos?

Al deze vragen duiden op deuken die ons innerlijk kind met zich meedraagt. Dan kan innerlijk kind werk veel voor jou betekenen.